BRA ATT VETA

Det finns många olika förmåner. 


Men vad innebär förmånsbeskattning?

Vilka regler måste du som arbetsgivare ha koll på? 

Vad är en förmån?


All form av ersättning för arbete som den anställde får i annat än kontanter och som bekostar en privat levnadskostnad, såsom tjänstebil, friskvård och kost.


Hur betalas förmånsskatten?

Fastän det är den anställde som förmånsbeskattas, är det arbetsgivaren som betalar in förmånsskatten åt den anställde till Skatteverket. Förmånen registreras på den anställdes lönespecifikation och ökar den anställdes skatt. Dessutom ökar underlaget för arbetsgivaravgiften, som ju är arbetsgivarens kostnad.


Friskvård

Om den anställde själv betalar för en motionsaktivitet och får ersättning för utlägg är det fråga om ett friskvårdsbidrag. Gränsen går vid 5000 kronor, däröver ska hela friskvårdsbidraget beskattas. Så det är klokt att hålla sig under 5000 kronor.

Ridning, segling, utförsåkning och golf räknas numera som skattefria förmåner. Motorsport räknas däremot som "exklusiv" och är inte en skattefri förmån.


Anställda som nyttjar bilförmån slipper förmånsbeskatta för parkering som erbjuds av arbetsgivaren.


Gåvor från arbetsgivaren till anställda är i regel skattepliktiga, men ibland kan julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor vara fria från förmånsbeskattning.

Om du startar ett aktiebolag från grunden behöver du först skicka in en anmälan om att registrera aktiebolaget. Sedan ansöker du om att företaget ska bli godkänt för F-skatt. Detta kan du göra på verksamt.se och själva registreringen är gratis.


Registreringen kräver att du skriftligen beslutar att starta aktiebolaget i ett dokument som kallas stiftelseurkunden. När du har registrerat företaget är namnet skyddat i hela landet. D


När du startar ett aktiebolag behöver du ett kapital på 25 000 kronor. Men glöm det här med att du ska ha rena pengar i kronor och ören i kapital.


Om du ska starta ett aktiebolag utan pengar finns det andra krav, så klart. Saknas pengarna så är det sakerna som räknas, så kallad apportegendom. Värdet måste uppgå till

minst 25 000 kronor.




Om du inte har egna pengar till din företagsstart men har en bra affärsidé så finns andra vägar att gå, Som starta eget-lån, vissa fall  banklån eller ALMI-lån.


Det är vanligt att banken ställer krav på säkerhet för att låna ut pengar till att starta företag. Sådana säkerheter kan vara din bostad eller att du går i personlig borgen för lånet.

Almi-lån är ett statlig lån som finns för att främja företagande.



Fördelar med aktiebolag som bolagsform

Ett aktiebolag är en juridisk person vilket innebär att bolaget kan ingå avtal och det är också aktiebolaget själv som ansvarar för sina skulder och inte du som ägare (förutom eventuella personliga borgensåtaganden kopplat till företaget).


Som anställd i ditt eget aktiebolag får du också göra avdrag för personalförmåner till dig själv som till exempel friskvårdsbidrag.



Så här startar du ditt aktiebolag steg för steg:


  1. Du har säkerhetsställt ett aktiekapital på 25 000 kronor samt ordnat att du kan finansiera dina levnadskostnader under din företagsstart
  2. Ordnat eller funderat på lokal / säte bolaget ska ha.
  3. Bestäm vad ditt aktiebolag ska heta. 
  4. Registrera ditt aktiebolag på verksamt.se
  5. Anmäl ditt företagsnamn till Bolagsverket, också via verksamt.se Här måste du samtidigt betala en registreringsavgift som när detta skrivs är 1900 kronor (om du registrerar på pappersblankett är kostnaden 2200 kronor). Det är bra om du har i alla fall tre namnförslag om ditt förstaval inte godkänns.
  6. Ansök om F-skatt för företaget via Skatteverkets tjänst hos verksamt.se. 
  7. Registrera företaget för moms om du behöver det.
  8. Om du ska anställa behöver du anmäla dig som arbetsgivare. Även detta gör du på verksamt.se
  9. Se över vilka försäkringar du behöver, både för ditt företag och för dig själv.
  10. Skaffa ett bokföringsprogram. Så fort du har startat ditt företag är du skyldig att redovisa dina inkomster och utgifter i en bokföring. Du kan välja att göra det själv eller anlita en redovisningsbyrå men oavsett vilket du väljer är det du som företagare som är ansvarig för att din bokföring sköts korrekt.

HUR KAN VI HJÄLPA DIG

Copyright © Alla rättigheter förbehållna